Întrebări frecvente

Prin terapie, construim împreună!

Ioana Dragomir

Întrebări frecvente

Toate ședințele au loc într-un mediu confortabil și liniștit. În timpul întâlnirii noastre inițiale, ai libertatea de a discuta deschis despre orice emoții dificile simți, alaturi de motivele ce te-au determinat să începi psihoterapia. Totul este confidențial. Eu încurajez oamenii să adreseze orice întrebări despre psihoterapie pentru a îi ajuta să decidă dacă doresc să continue. Dacă alegi să programezi ședințe suplimentare, voi oferi detalii despre aspectele practice ale colaborării noastre. Împreună, vom explora orele ședințelor și vom determina frecvența care ar fi cea mai benefică pentru tine. Sunt flexibilă în abordarea mea, oferind atât ședințe pe termen lung, fără o limită de timp, cât și opțiuni pe termen scurt, cu limită de timp.

E important la început stabilim împreună obiectivele terapeutice și scopul terapiei.

El poate fi un proces de scurtă durată atunci când obiectivele sunt specifice (ex: examene, interviuri, dezvoltare personală) sau de durata medie sau lungă dacă se dorește o schimbare profundă pe toate planurile existențiale. 

Un proces de psihoterapie susținut durează undeva  între câteva luni și 1-2 ani. Pentru un proces profund de schimbare de scenariu de viață, procesul poate dura mai mult.

Însă nu există rețete, la fel cum nu există nici anticipări despre cât va dura terapia de la un client la celălalt.

Important este începi și vei simți când nu vei mai avea nevoie de ea la un moment dat – aceea este terapia care funcționează cu adevărat!

Pe scurt, DA. Menținerea confidențialității ședințelor noastre este un aspect fundamental al relației terapeutice. Intimitatea ta este de cea mai mare importanță și respect standarde etice și legale stricte pentru a asigura confidențialitatea tuturor informațiilor împărtășite în timpul ședințelor noastre. Sunt dedicată creării unui spațiu sigur și de încredere, în care fiecare să poată explora liber gândurile și sentimentele sale fără teama de a fi judecat. Este esențial de menționat că există excepții legale și etice de la confidențialitate, cum ar fi situațiile în care există un risc de vătămare pentru sine sau comunitate. În astfel de cazuri rare, sunt obligată să iau măsurile necesare pentru a asigura siguranța.

Pe lângă toate instrumentele științifice de măsurare a progresului pe care le vom folosi în procesul psihoterapeutic, este important să fii atent și la următoarele semne: creșterea stimei de sine și imaginii despre lume și viață, dorința de a te implica din nou în activități sociale și de a cunoaște persoane noi, capacitatea de a te ridica din pat mai ușor dimineața, revenirea apetitului, un somn odihnitor, o mai bună gestionare a timpului, reducerea sau absența anxietății, deschiderea către initimitate, recăpătarea disponibilității emoționale, reglarea emoțională, armonia în relațiile personale, diminuarea stărilor negative și multe altele.

Este chiar recomandat să se vina la terapie înainte să apară (astfel poate chiar se pot evita unele) evenimente traumatice. Felicitări, faci parte din minoritatea populației care vine la terapie înainte să apară un moment de criza și durere! Este indicat majoritatea persoanelor să treacă prin procesul de dezvoltare și cunoașterea într-un mod conștient. Terapia te va face un om mai conștient în toate aspectele vieții tale (muncă, relații, părinți, copii, prieteni).

Cu cât știm de mai devreme care sunt mecanismele noastre inconștiente și cum ne direcționează ele viața și alegerile, cu atât mai rapid putem preveni unele alegeri inconștiente (ex: autosabotarea, teama de eșec sau de succes, frica de a fi abandonat, criticat, umilit, etc.) și ne putem activa mecanismele de autoreglare și reziliență mai rapid după un proces terapeutic.